Na podzim jsou v prodeji kvalitní malé japonské

dýně Hokkaido

(správněji Kabucha) pěstované v podhůří Orlických hor. Jde o sezónní plodinu.

Při správném skladování vydrží přes celou zimu až do jara.

Další objednávky přijímám zase až na podzim. Systém "kdo dřív přijde..."

Přesné informace a množství vyzkoušených snadných receptů zde.

Aktuální ceník dýní a dalších 500 položek.
Chci se jenom zeptat nebo objednat.

Kvalitní oranžové i zelené dýně Hokkaido.

Semínka jsem osobně při sázení nakradl a vzápětí hned také dostal na ostrově Hokkaido. Japonci těmto dýním říkají Kabucha, což je jejich správný název. Sázejí se tam na pobřeží tak, že se v písku vykope půlmetrová díra, na dno se dá hrouda kvalitní zeminy, ve které jsou vždy tři dýňová semínka. Říkají tomu "hnízdování". Díra (spíše kónický trychtýř) se už nezahrnuje, nechá se tak. Žádné zalévání. Musí postačit ranní rosa a občasné deště. Nezalévané dýně jsou mnohem hutnější.

Dýňová semínka jsem u nás rozdal několika schopným pěstitelům, kteří mají samostatné pozemky bez sousedních zahrádek s jinými dýněmi, patisony, cuketami a podobně. Tak zvané sprášení tedy nehrozí.

"Vymyslel" jsem unikátní způsob šlechtění: Semínka z dýní jsou jedním z nejvydatnějších zdrojů přírodního zinku, proto je nikdy nevyhazujte, ale mlsejte. Ovšem semínka z těch naprosto nejlepších a nejchutnějších dýní usušte a vraťte mi je zpátky. Dám je na horské políčko a vyrostou z nich zase skvělé dýně. Osvědčení dodavatelé semínek z dýní, na kterých si pochutnali nejvíc, pak mají přednostní právo nákupu dalších dýní.

Není nad dýňovou polévku "husťačku", dýňové pomazánky, dýňové kvašené pickles, dýňové karbanátky, dýňový čaj... Miluji dýni okořeněnou a pečenou jako minutkový steak. A co teprve Hokkaido ve sladké kuchyni. Čaj z dýňových křížal a rozinek důkladně prohřeje i toho největšího zmrzlíka.

Dýně si ze semen samozřejmě může pěstovat kdokoli. Avšak pozor: Je-li v okruhu 1000 metrů zahrádka s nějakými dýněmi, cuketami, patizony a podobně, pravé Hokkaido se celkem bezpečně "spráší" a příští úroda už se Hokkaido ani nepodobá.

Běžná dýně je velká, má uvnitř velkou díru a tenkou vrstvu "masa". Pravá dýně Hokkaido je malá, těžká a má silnou vrstvu "masa". Vše je v ní koncentrované, jang. Proto má ony skvělé vlastnosti a léčebné účinky na komplex slezina - slinivka - žaludek. Zvláště vhodná je pro diabetiky a celiaky, kteří jsou také mými nejčastějšími zákazníky a "šlechtiteli".

Nejlépe se osvědčilo uchovávat dýně tam, kde bydlíme. Místo polic s knihami, sklenicemi a zaprášenými lahvemi jsou police s dýněmi. Je to pěkné a zdravé. Dýně neomývat. Nechte na nich přirozený povrch z pole. Bez ohledu na stopku, dýně pokládáme vždy na "bříško", tedy na světlou plošku, na které ležely i na poli. Dobře skladované dýně bezpečně vydrží přes celou zimu až do jara.

Uvítám další recepty, ale pouze ty vyzkoušené, snadné, rychlé a móóóc dobré.

Bob Dvořák